Νέο φόρουμ για Εληνικά κόμικ σκανς.

Νέο φόρουμ για Ελληνικά κόμικ σκανς.

Αρχειοθήκη Κόμικς

Με την συμμετοχή της GST.

Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

Το Γλωσσάρι των Κόμικς: Τι Εστί Φανζίν (Fanzine)Σύνθετη λέξη. Βγαίνει από το Fan (οπαδός, φανατικός) και το Magazine (περιοδικό)

Λέξη που χρησιμοποιείται για τις ερασιτεχνικές εκδόσεις που η ύλη τους είναι αφιερωμένη σε ένα ή παραπάνω ιδιώματα (π.χ. στον κινηματογράφο, την μουσική, τα κόμικς κ.τ.λ) και είναι φτιαγμένες από τους οπαδούς του.

Εξ ορισμού αυτές οι εκδόσεις δεν έχουν κάποια νομική υπόσταση (δεν βγαίνουν δηλαδή από κάποια εκδοτική), οι συμμετάσχοντες σε αυτά δεν αποκομίζουν κάποιο οικονομικό όφελος και είτε διανέμονται δωρεάν είτε με κόστος που καλύπτει το κόστος παραγωγής τους. Η διανομή τους δε, γίνεται είτε χέρι προς χέρι και μέσω ταχυδρομείου, είτε μέσω από ένα περιορισμένο δίκτυο καταστημάτων με τα οποία οι υπεύθυνοι των φανζίνς έχουν συνάψει απευθείας συμφωνία.

Αρχικά τα φανζίνς ήταν άμεσα αναγνωρίσιμα λόγω της φτωχής ποιότητας εκτύπωσης τους και βιβλιοδεσίας (συνήθως ήταν φωτοτυπημένα φύλλα Α4 πιασμένα με συρραπτικό), αλλά με τις εξελίξεις στην τυπογραφία και στους εκτυπωτές των υπολογιστών, πλέον σχεδόν όλα τα φανζίνς έχουν αξιόλογη εκτύπωση και αρκετά από αυτά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τις κανονικές εκδόσεις.

Ένα επιπρόσθετο χαρακτηριστικό των φανζινς είναι το μικρό τιράζ τους και η ακανόνιστη περιοδικότητα τους, μιας και η παραγωγή τους εξαρτάται αποκλειστικά από τις οικονομικές δυνατότητες και τον ελεύθερο χρόνο των συμβαλλόμενων στην έκδοση. Κάποια επιτυχημένα φανζίνς βέβαια στην πορεία αποκτούν μεγαλύτερο τιράζ, αλλά πάντα είναι μικρότερο από αυτό των εμπορικών προσπαθειών, ακόμα και στις μέρες μας που το τιράζ των επαγγελματικών εκδόσεων έχει μειωθεί δραστικά.

Κάποια φανζίνς στην πορεία εξελίχθηκαν σε κανονικά περιοδικά ενώ με την εξέλιξη του διαδικτύου έχει δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία που αποκαλείται e-zines όπου παρακάμπτεται εντελώς το έξοδο της εκτύπωσης και έχει δυνητικά περισσότερους αποδέκτες.

Φανζίνς με... καρεδάκια και μπαλονάκια.

 Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον χώρο των κόμικς, έχει επικρατήσει να αποκαλούμε φανζίνς και τις ερασιτεχνικές εκδόσεις που περιέχουν καθαρά και μόνο κόμικς από δημιουργούς που δεν έχουν ευκαιρία προβολής της δουλειάς τους μέσω κάποιας εκδοτικής ή λόγω ιδεολογικής άποψης. Αυτό συμβαίνει επειδή ουσιαστικά δεν υπάρχουν στην χώρα μας οι λεγόμενες small press όπου οι δημιουργοί μπορούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να «δοκιμαστούν» από το κοινό και τα όρια μεταξύ των ανεξάρτητων εκδοτών και των μεγαλύτερων (στον χώρο των κόμικς πάντοτε) είναι δυσδιάκριτα έως ανύπαρκτα. Έτσι πολλοί δημιουργοί καταφεύγουν σε αυτή την λύση. Φυσικά η  χρήση του χώρου των φανζίνς ως μέσο προβολής από τους δημιουργούς των κόμικς δεν είναι  φαινόμενο που εμφανίζεται μόνο στην χώρα μας αλλά σε τέτοια έκταση και ένταση δεν συναντάται στις χώρες με ανεπτυγμένη σκηνή κόμικς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου