Νέο φόρουμ για Εληνικά κόμικ σκανς.

Νέο φόρουμ για Ελληνικά κόμικ σκανς.

Αρχειοθήκη Κόμικς

Με την συμμετοχή της GST.

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014

Αγορά Scanner Part II

Αντιγράφω από την Αρχειοθήκη Κόμικς. Το πρώτο άρθρο από τον Icarus θα το βρείτε εδώ.

Σημείωση:Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εκάστοτε σκάνερ μπορείτε να τα δείτε στο site του e-shop.gr και στο αρχικό θέμα στην Αρχειοθήκη.

Αγορά Scanner Part II

Canon Scanners

Ο Icarus ανέφερε τους scanners που ξεχώριζαν πέρσι, αλλά φέτος η Canon έβγαλε νέα μοντέλα, τα οποία είναι αναβαθμίσεις των παλιών μοντέλων που είχε βγάλει το 2010 (οπτικά δεν διαφέρουν) και αποτελούν καλές εναλλακτικές.

Καταρχήν, περίπου την ίδια περίοδο που άνοιξε το θέμα, η Canon αναβάθμισε το παλιό της ακριβό μοντέλο, τον Canon CanoScan 9000F. Η καινούργια έκδοση ονομάζεται...

Canon CanoScan 9000F Mark II...και είναι ο σκάνερ που ζητάει κανείς αν θέλει εκτεταμένες λειτουργίες για σάρωση φωτογραφιών και αρνητικών φιλμ. Οι παραπάνω δυνατότητες του βέβαια του δίνουν και υπεροχή στο σκανάρισμα περιοδικών και εγγράφων σε σύγκριση με τα μικρότερα μοντέλα, αλλά όχι τόση ώστε να δικαιολογήσει την διαφορά τιμής για όσους δεν χρειάζονται τα έξτρα καλούδια.

Στοιχίζει 219€ στο e-shop.

Canon CanoScan Lide 120


Βελτιωμένος αρκετά σε σχέση με το απερχόμενο Lide 110 που είχε βγει στα τέλη του 2010, αλλά και πάλι είναι το μοντέλο που προτιμάει κάποιος που θέλει έναν αξιόπιστο σκάνερ χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Καθαρά για αυτούς που απλά τους νοιάζει να πατάνε ένα από τα κουμπιά της πρόσοψης και να ξεμπερδεύουν. Βγήκε τον Σεπτέμβριο του 2014 στην Ευρώπη και είναι από τα μοντέλα που αντιπροσωπεύουν την νέα φιλοσοφία της εταιρίας που θέλει τις συσκευές της να έχουν την μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση (έχει και σχετική πιστοποίηση), η οποία γίνεται μέσα από usb θύρα.

Στοιχίζει 68.80€ στο e-shop (με την έκπτωση).

CANON CANOSCAN LIDE 220Η καλύτερη κατ' εμένα λύση. Πολύ καλά χρώματα, γρήγορος και ευέλικτος, καθώς περιέχει και βάση για να στέκεται πλαγιαστός σε περίπτωση έλλειψης χώρου. Είναι δυνατόν επίσης να σαρώσετε βιβλία και άλλα έγγραφα ως δισέλιδα με σχετικά καλά αποτελέσματα όπως ακριβώς κάνει και ο Plustek με μια παραπλήσια πατέντα που έχει φτιάξει η Canon με το όνομα Gutter Shadow Correction (πιθανόν να την έχει και ο 120, αλλά δεν είμαι σίγουρος). Έχει επίσης πιστοποίηση για χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. 

Στοιχίζει 89€ στο e-shop (με την έκπτωση). 

-----------------------------------------------

Με όλους τους παραπάνω σαρωτές, έχετε την δυνατότητα αποθήκευσης των δεδομένων στο cloud, απλά πρέπει να κατεβάσετε το πρόγραμμα από την σχετική σελίδα, μιας και δεν έρχεται με το cd εγκατάστασης. Επίσης, στις κριτικές του εξωτερικού γκρινιάζουν για το νέο πρόγραμμα επεξεργασίας που υπάρχει στο πακέτο, το My Image Garden που αντικατέστησε τα ArcSoft PhotoStudio και Adobe Photoshop Elements. Όντως είναι τραγικό και ελλιπές ενώ άμα το εγκαταστήσετε, ανοίγει αυτό αντί για το πρόγραμμα σάρωσης της Canon (ο νέος και βελτιωμένος Scangear). Η δική μου συμβουλή είναι: απλά μην το εγκαταστήσετε. Είναι αργό στην εγκατάσταση και πιο πολύ μπερδεύει αντί να βοηθάει στην σάρωση. Βάλτε απλά τους drivers του μηχανήματος που έχουν και το απαραίτητο και ευέλικτο πρόγραμμα scangear και τελειώσατε. Εξάλλου ξέρω πως στην Ελλάδα οι περισσότεροι δεν τα χρησιμοποιούσαν καν, ή απλά προτιμούσαν κάποια από τις εκδόσεις του Photosop CS. Από το να μας φορτώνουν με προγράμματα που έτσι και αλλιώς δεν χρειαζόμαστε, προσωπικά προτιμώ ένα μηχάνημα με φθηνότερο κόστος χρήσης χωρίς εκπτώσεις στο ίδιο το μηχάνημα. :)

Πάντως δεν μπορώ παρά να εκφράσω το παράπονο μου για την αγορά των σκάνερς τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν βελτιώσεις στα μοντέλα που βγαίνουν αλλά έχει πέσει γενικά ο ρυθμός παραγωγής νέων μοντέλων αρκετά (3,5 χρόνια έκανε η Canon π.χ για να βγάλει νέα μοντέλα). Επίσης καταργήθηκε εντελώς η μέση κατηγορία των 119-150€. Αυτά που υπάρχουν σε αυτές τις τιμές, είναι αρχαία μηχανήματα που έχουν ξεμείνει σε στοκ, οπότε μειώθηκαν και οι επιλογές που υπάρχουν. Στην Ελλάδα επίσης, η μόνη επιχείριση που παρέχει εύρος μοντέλων και εταιριών στον τομέα, είναι το e-shop, οπότε χωρίς ανταγωνισμό, είναι μονόδρομος και εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου