Νέο φόρουμ για Εληνικά κόμικ σκανς.

Νέο φόρουμ για Ελληνικά κόμικ σκανς.

Αρχειοθήκη Κόμικς

Με την συμμετοχή της GST.

Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015

Το Γλωσσάρι: Λαϊκά Αναγνώσματα / Pulps

Πρόκειται για την λογοτεχνία που δημοσιευόταν κυρίως σε περιοδικά με φθηνό χαρτί και μικρό κόστος και είχε εξαρχής ως στόχο την μαζική κατανάλωση. Απευθυνόταν δηλαδή στον απλό λαό, καλύπτοντας θέματα που συχνά λειτουργούσαν ως «φυγή» από την καθημερινότητα του και με αρκετούς από τους συγγραφείς του είδους να μην διεκδικούν λογοτεχνικές δάφνες και με θεματολογία που συχνά ήταν ξεπερασμένη μετά από λίγο. Για αυτό τον λόγο η λογοτεχνική ελίτ της εποχής στην χώρα μας, τα αντιμετώπιζε αρνητικά βαφτίζοντας τα - με το άκρως προσβλητικό όρο - ως παραλογοτεχνία. 

Η συγκεκριμένη σχολή μας ήρθε από το εξωτερικό, όπου πρώτα τα φθηνά βιβλία με ιστορίες σε συνέχειες και ύστερα οι διάδοχοι τους, τα φθηνά περιοδικά τυπωμένα σε χαρτί πολτού, έκαναν θραύση από τον 19ο αιώνα μέχρι και τα τέλη του 1930 όπου επήλθε η κόπωση. Κράτησαν πάντως μέχρι και την δεκαετία του '50. Από το φθηνό χαρτί προέρχεται και ο ξένος χαρακτηρισμός, το Pulp. Κάποτε υποτιμητικός όρος, ο οποίος άρχισε να αντιμετωπίζεται ως κάτι κλασικό και άξιο ενασχόλησης από το '60 και έπειτα, όταν μια νεότερη γενιά άρχισε να τα ανακαλύπτει, μέσα από εκδόσεις φανζίν αρχικά, όπου τα αντιμετώπιζαν με σεβασμό και έκαναν τα δικά τους βήματα, δημιουργώντας έργα επηρεασμένα από τους σχετικούς συγγραφείς. Βοήθησε βέβαια και το γεγονός πως αρκετοί από τους συγγραφείς που ξεκίνησαν σε αυτά τα περιοδικά, ξεπέρασαν τα στενά όρια τους.

Στην χώρα μας τα Λαϊκά αναγνώσματα έκαναν την μεγάλη θραύση μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, όταν έκαναν την εμφάνιση τους τα σχετικά περιοδικά. Τίτλοι όπως ο Μικρός Ήρως, Μικρός Σερίφης, Υπεράνθρωπος, Γκαούρ-Ταρζάν, Μάσκα, Μασκούλα, Ζέφυρος, Λαστιχάνθρωπος και πολλοί άλλοι, από Έλληνες συγγραφείς, όπου είτε έβαζαν Έλληνες πρωταγωνιστές στην θέση του αντίστοιχου ξένου αρχέτυπου (π.χ. ένα Ελληνόπουλο ως Σερίφης του Τέξας), είτε έγραφαν - συνήθως με ψευδώνυμο - νέες ιστορίες με δημοφιλείς χαρακτήρες του εξωτερικού, καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα ειδών:  Επιστημονική φαντασία, αισθηματικά, αστυνομικά, περιπέτειες κ.λ.π.

Σε αντίθεση με το εξωτερικό πάντως, οι Έλληνες συγγραφείς δεν είχαν ποτέ κάποια αξιόλογη καριέρα πέρα από τα στενά όρια των pulps, ενώ ακόμα και σήμερα υπάρχει μια κάποια υποτιμητική αντιμετώπιση για αυτές τις εκδόσεις από μερίδα του κόσμου, ακόμα και από άτομα που ήταν φανατικοί αναγνώστες τους. Βλέπετε, σε αντίθεση με τον ξένο ορισμό, το παραλογοτεχνία ως λέξη δεν μπορείς να αντιστραφεί σε κάτι θετικό, όσο και να προσπαθήσει κανείς. Και τα αισθήματα ενοχής που έχουν εμφυσήσει οι πολέμιοι τους είδους, καλά κρατούν σε μερικούς...

Οι σχετικές εκδόσεις μειώθηκαν δραστικά μέσα στην δεκαετία του '80, μιας και οι εκδότες στράφηκαν στην κυκλοφορία κόμικς και σε βιβλίων τσέπης. Πλέον μόνο ως περιστασιακές ανατυπώσεις απαντώνται, εκδόσεις που γίνονται από νοσταλγούς για νοσταλγούς, με όποιες προσπάθειες να έχουν γίνει για επαναφορά τους με νέους τίτλους, να απευθύνονται συνήθως σε πολύ περιορισμένο κοινό και ιδιαίτερων αντιλήψεων.

Θεωρούμε πως τα Λαϊκά αναγνώσματα και τα κόμικς, είναι συγκοινωνούντα δοχεία, οπότε σύντομα θα υπάρξουν και σχετικές καταχωρήσεις. :)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου