Νέο φόρουμ για Εληνικά κόμικ σκανς.

Νέο φόρουμ για Ελληνικά κόμικ σκανς.

Αρχειοθήκη Κόμικς

Με την συμμετοχή της GST.

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013

Εναλλακτικά Εξώφυλλα

Μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι εκδοτικοί οίκοι της Αμερικανικής αγοράς κόμικς για να τονώνουν τις πωλήσεις των τευχών τους, είναι και η παροχή εναλλακτικών εξώφυλλων σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Εξώφυλλα με διαφορετικό χρωματισμό, εξώφυλλα από άλλο καλλιτέχνη από αυτόν του κανονικού εξώφυλλου, εξώφυλλα του ίδιου καλλιτέχνη με διαφορετικό θέμα, ασπρόμαυρα εξώφυλλα, εξώφυλλα που πιάνουν και την πίσω σελίδα, τρισδιάστατα εξώφυλλα, ανάγλυφα εξώφυλλα, κενά εξώφυλλα που μπορείς να πας σε κάποιον άλλο καλλιτέχνη για να σχεδιάσει έχοντας έτσι ένα αποκλειστικό εξώφυλλο, μονοχρωματικά εξώφυλλα, εξώφυλλα που αν τα ενώσεις με άλλα τεύχη σχηματίζουν μια μεγαλύτερη εικόνα και άλλα πολλά. Πρακτικά, ότι μπορούν να φανταστούν και επιτρέπουν οι τεχνολογίες εκτύπωσης το έχουν δοκιμάσει.

Με αυτό τον τρόπο οι εκδότες έχουν την δυνατότητα να προσελκύσουν κοινό που υπό κανονικές συνθήκες δεν διαβάζει τον τίτλο, αλλά τον ελκύει ένα από τα εξώφυλλα. Επίσης τσιγκλάει το αίσθημα του συλλέκτη σε αυτούς που είτε το αγοράζουν ήδη  (και πιθανόν να πάρει πολλές φορές το τεύχος μόνο και μόνο για να έχει όλα τα εξώφυλλα)  ή σε αυτούς που κυνηγάνε τέτοιες περιπτώσεις ανεξαρτήτου προτιμήσεων. Και κάπως έτσι κάποια τεύχη βλέπουν μια κάποια άνοδο στις πωλήσεις.

Εδώ στην χώρα μας το φαινόμενο του εναλλακτικού εξώφυλλου σπανίζει, αλλά υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις.  Προσοχή, μιλάω για τις εκδόσεις της τρέχουσας χιλιετίας, τώρα που οι Έλληνες εκδότες έχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες ώστε να κάνουν το τεύχος να δείχνει πανομοιότυπο με την ξενόγλωσση έκδοση, γιατί παλιότερα η κοπτοραπτική εικόνων και οι επαναχρωματισμοί ήταν συχνό φαινόμενο, απόρροια και των χειροποίητων μεθόδων που επικρατούσαν τότε. Και φυσικά μιλάω για εξώφυλλα που είναι νέες σχεδιάσεις καλλιτεχνών αποκλειστικά για τις εκδόσεις της χώρας μας.

Δύο εκδότες που ξεχωρίζουν σε αυτό τον τομέα είναι: α) Η Jemma που έκανε και την πρωτιά που έβγαλε το Dawn, Η Άλως του Εωσφόρου με εξώφυλλο σχεδιασμένο από τον δημιουργό του κόμικ και συνέχισε με την ανάθεση σε Έλληνα καλλιτέχνη την σχεδίαση της ανθολογίας Ιστορίες του Κθούλου. β) Η Comicworld που ανέθεσε σε Έλληνες καλλιτέχνες τα εναλλακτικά εξώφυλλα στα διάφορα τευχάκια με ιστορίες του Spawn που έβγαλε, βγάζοντας παράλληλα και τα εξώφυλλα των πρωτοτύπων για επιλογή των αναγνωστών. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στο κομιξάδικο Relax your Soul, το οποίο συμμετείχε με εναλλακτικό εξώφυλλο που διαφήμιζε το κατάστημα στο τεύχος 666 της Αμερικάνικης έκδοσης του Amazing Spider-Man.

Στο μπλογκ έχουμε αποφασίσει να βάζουμε και τέτοια εξώφυλλα. Όχι απαραίτητα το πλήρες τεύχος αν δεν εμπίπτει στους κανονισμούς που έχουμε ορίσει (στην αριστερή μπάρα του μπλογκ μπορείτε να διαβάσετε ανά πάσα στιγμή ποιοι είμαστε, γιατί έχουμε δημιουργήσει την ομάδα και με ποιες προϋποθέσεις σκανάρουμε τεύχη), αλλά τα εξώφυλλα καθαυτά, προς χάρη της πληρέστερης κάλυψης των τάσεων που συναντάμε στην χώρα μας. Και ελπίζοντας να ψάξετε την εκάστοτε έκδοση στα Ελληνικά βιβλιοπωλεία. :)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου